Cecile den Herder

Kort mijn achtergrond

Van oorsprong taalkundige, docent en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, ben ik pas in een latere levensfase fysiotherapeut en haptotherapeut geworden in mijn eigen praktijk. Sinds 2009 werk ik als zelfstandig GZ-Haptotherapeut.

     Mijn loopbaan is een mooie afspiegeling van mijn eigen ontwikkeling van ‘snelle denker’ tot ‘voeler’. Gevoel heeft een steeds grotere plek in mijn werk en leven gekregen.

 

Mensen in beweging krijgen

Aan de universiteit hield ik me bezig met taalonderwijs aan anderstalige werknemers in bedrijven; hoe breng je iemands taalontwikkeling en daarmee z’n mogelijkheden op de arbeidsmarkt in beweging?

 

In Frankrijk in de buitensport zag ik hoe iemands natuurlijke beweeglijkheid onder spannende omstandigheden kan stagneren.

 

 

Later in de fysiotherapie leerde ik hoe een goede aanraking het lichaam weer doet verzachten en in beweging brengt. Maar inmiddels weet ik dat die beweging deels van binnenuit komt: je kunt het niet forceren. 

 

Rode draad...

Hoe we soms kunnen stranden, blokkeren zelfs, omdat het leven ons een tik uitdeelt of omdat de volgende stap te spannend is… En wat we vervolgens moeten aanspreken om van daaruit weer in beweging te komen… Dat is de rode draad in mijn leven, in mijn loopbaan en wat mij betreft het allermooiste aan mijn werk als haptotherapeut. 

 

In de haptotherapie leg je het verband tussen wat je lijfelijk voelt – spanning, emoties, pijn - en wat dat voor jou betekent. Aanraking op de bank en geraakt worden in een oefening of gesprek, verhelderen wat er speelt. Eerst voelen hoe het met je gaat, de gevoelsbeweging naar binnen. Daarna volgt de beweging naar buiten: je laten horen in wat je voelt, nee zeggen als dat nodig is, gaan staan voor wie je bent en wat je wilt. 

 

Aandachtsgebieden in de haptotherapie

Vanuit mijn persoonlijke achtergrond heb ik ervaring en affiniteit met problemen rondom scheiding en afscheid, intimiteit en nabijheid, persoonlijke groei, overbelasting, vermoeidheid en burn out.

Eind 2018 heb ik de specialisatie Haptotherapie en Trauma afgerond aan de Academie voor Haptonomie. De afgelopen twee jaren heb ik me geschoold in familie- en systeemopstellingen binnen de haptotherapie bij het Instituut voor Toegepaste Haptonomie in Nijmegen. Sinds 2020 tenslotte zit ik in de werkgroep oncologische nazorg in Soest (Elzis). Het is vanuit deze laatste groep maar zeker ook meer in het algemeen dat zingevingsvragen steeds vaker hun plek krijgen binnen de therapie. 

Haptotherapie Buiten: begonnen als noodzakelijke aanpassing in coronatijd, geworden tot een volwaardige vorm van therapie
Haptotherapie Buiten: begonnen als noodzakelijke aanpassing in coronatijd, geworden tot een volwaardige vorm van therapie

Publicaties

Wat doen die poppetjes hier op tafel?
Wat doen die poppetjes hier op tafel?

Minder werk, meer gevoel? - eerste aanzet tot een onderzoeksplan

Minder werk, meer gevoel - kwalitatief onderzoek naar cliëntervaringen met haptotherapie onder recent gepensioneerden. Onderzoeksplan in het kader van Nascholing Haptotherapie en Wetenschappelijk Onderzoek, RINO, 2020.

 

"Voelen, daar is niets vaags aan!" - interview

Gluren bij de buren - interview door Linda Mulder voor het Kenniscentrum Psychologie Vandaag, september 2019. Over haptonomie, haptotherapie en voelen.

 

Publicatie - lokaal

Wat doen die poppetjes hier op tafel? 

Methodiek uit de contextuele hulpverlening geïntegreerd in de haptotherapie.

Artikel in Soester Courant, september 2013.

 

Publicaties Cecile den Herder

Interview Manolya Aydagül - psychotherapeut

In: Haptonomisch Contact, 2019

 

Multidisciplinaire samenwerking in de eerste lijn. 

In: Haptonomisch Contact, 2018

 

Raken en geraakt worden - workshop haptonomie en schermen. In: Haptonomisch Contact, 2013

 

Snelle denkers leren voelen

Scriptie Academie voor Haptonomie, 2010

 

Hartcoherentie en haptotherapie

In: Haptonomisch Contact, 2009

 

Hoofd, hart en handen - onderzoek naar sociale vaardigheden van aankomende fysiotherapeuten.

Met J.P. de Wildt en J. van Dam

Scriptie Fysiotherapie, 2004. Scriptieprijs KNGF

 

Lesgeven aan meertalige groepen - interculturele communicatie, red. De Vries

Universiteit van Amsterdam, 1995

 

Nederlands op de Werkvloer - met T. Bolle

Universiteit van Amsterdam, 1995

 

Een beeld van communicatie - doctoraalscriptie over onderwijs aan anderstaligen, communicatieve vaardigheden en de rol van non-verbale communicatie

Met E.Kops, Universiteit van Amsterdam 1989